412: Çocukları Okula Göndermemek Cihada Gitmemek İçin Mazeret midir?
-A A+A

412: Çocukları Okula Göndermemek Cihada Gitmemek İçin Mazeret midir?

SORU

Selamun aleykum ve rahmetullah hocam Allah subhanehu ve teâlâ sizden ve ehlinizden razı olsun amin. Hocam benim 4 tane çocuğum var en küçüğü bir yaşında ikisi okul çağında ve biz onları okula göndermiyoruz Allah'a hamd olsun.

Hocam inşaAllah cihada gitmek istiyorum ama eşimle bu konuda biraz problem yaşıyoruz. Ben cihada çıktıktan sonra çocukları tağutlarin kendisinden zorla alacağını kendisinin de etrafında çok fazla güvendiği kimse olmaması hasebiyle sıkıntı çekeceğini ve bu yüzden benim çıkmamım uygun olmadığını dile getiriyor. Ben de Allah'ın onlara yardım edeceğini onlara vekil olduğunu söylüyorum. Bana ve eşime bu konuda nasihat ederseniz sevinirim Allah'a emanet olun.

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve beraketuhu. Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim cihad ibadetinin hükmü, aciliyeti ve ehemmiyetiyle alakalı çok şeyler yazdık. Cihad şu zamanda acilen yerine getirilmesi gereken ilahi emirlerden birisidir. Bir ibadet bu nedenli bir acileyet kazandığı zaman ferdi ve toplumsal maslahat bu ibadetten yoksun asla hâsıl olmaz. Dolayısıyla senin cihattan geri kalman ilk önce kendine ve sonra ailene, çocuklarına ve bütün topluluğa doğrudan veya dolaylı olarak zarar verecektir.

Bu durumdan sadece şeran muteber mazeret sahibi olanlar müstesnadır.

Senin durumun ne kadar makbul bilemiyorum. Çocuklarının alınma durumu gerçekçi mi veya bir vehim midir? Etrafta aileni ve çocuklarını bırakabilecek kişiler gerçekten yok mu veya senin aradığın şartlara uygun kişiler mi yok? Bunu uzaktan takdir etmek zor. Ama sorundan anladığım kadar durumun Türkiye’de şuurlu, dinini gerçekten Allah tarafından emredilmiş ve Rasulü sallallahu aleyhi vesellem tarafından beyan edilmiş olduğu gibi yaşamaya çalışan her bir Müslümandan farksız. Dolayısıyla yazdıklarında bir mazeret durumu göremiyorum. Allahu A’lem.

Nasihat olarak sana Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şu sözünü hediye etmek isterim. İmam Muslim rahimehullah’ın Ebu Hureyre radıyallahu anhu’dan tahriç ettiği hadiste Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem şöyle buyurmuştur:

تَضَمَّنَ اللَّهُ لِمَنْ خَرَجَ فِى سَبِيلِهِ لاَ يُخْرِجُهُ إِلاَّ جِهَادًا فِى سَبِيلِى وَإِيمَانًا بِى وَتَصْدِيقًا بِرُسُلِى فَهُوَ عَلَىَّ ضَامِنٌ أَنْ أُدْخِلَهُ الْجَنَّةَ أَوْ أَرْجِعَهُ إِلَى مَسْكَنِهِ الَّذِى خَرَجَ مِنْهُ نَائِلاً مَا نَالَ مِنْ أَجْرٍ أَوْ غَنِيمَةٍ. وَالَّذِى نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ مَا مِنْ كَلْمٍ يُكْلَمُ فِى سَبِيلِ اللَّهِ إِلاَّ جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَهَيْئَتِهِ حِينَ كُلِمَ لَوْنُهُ لَوْنُ دَمٍ وَرِيحُهُ مِسْكٌ وَالَّذِى نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَوْلاَ أَنْ يَشُقَّ عَلَى الْمُسْلِمِينَ مَا قَعَدْتُ خِلاَفَ سَرِيَّةٍ تَغْزُو فِى سَبِيلِ اللَّهِ أَبَدًا وَلَكِنْ لاَ أَجِدُ سَعَةً فَأَحْمِلَهُمْ وَلاَ يَجِدُونَ سَعَةً وَيَشُقُّ عَلَيْهِمْ أَنْ يَتَخَلَّفُوا عَنِّى وَالَّذِى نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَوَدِدْتُ أَنِّى أَغْزُو فِى سَبِيلِ اللَّهِ فَأُقْتَلُ ثُمَّ أَغْزُو فَأُقْتَلُ ثُمَّ أَغْزُو فَأُقْتَلُ

“Allah kendi yolunda (savaşa) çıkan kimseye kefil olmuştur: (Allah celle ve ala buyu­rur ki): “Onu ancak Benim yolumda cihad etmek, Bana iman etmek ve rasullerimi tasdik etmek (cihada) çıkarmıştır. Şu halde o, kendisini cennete koymamı veyahut alabildiği kadar ecir veya ganimet alarak, içinden çıktığı evine döndürmemi benim üzerime garantilemiştir.

Muhammed'in nefsi elinde olan Allah'a yemin ederim ki, kim Allah yolunda bir kesik, yara alırsa, kıyamet gününde açıldığı zamanki halinde gelecek, rengi kan rengi, kokusu misk olacaktır.

Muhammed'in nefsi elinde olan Allah'a yemin olsun ki, eğer müslümanlara zor gelmese, Allah yolunda gaza eden bir seriyyenin ardından ebediyyen otur­mazdım! Lakin varlık bulamıyorum ki onları taşıyayım! Onlar da varlık bulamıyorlar. Kendilerine benden geri kalmak zor geliyor! Muhammed'in nefsi elinde olan Allah'a yemin ederim ki, ben Allah yolunda savaşarak öldürülmeyi, sonra yine savaşarak öldürül­meyi, sonra yine savaşarak öldürülmeyi pek arzu ederim.”

Evet, değerli kardeşim! Allah azze ve celle cihada çıkana kefil olmuştur. Onun tüm işlerini üstlenmiştir. Ardında bıraktığı herkesi ve her şeyi Kendi himayesi altına almıştır. Onun sözünden döndüğünü veya sözünü bozduğunu hiç işittin mi? Asla!

İman ve ihlâs ile cihad edene ya cennetine girdirmeyi veya ecirle veya ganimetle tekrar evine döndürmeyi vaat etmiştir. Onun sözünden döndüğünü veya sözünü tutmadığını hiç işittin mi? Asla!

Muhterem kardeşim, Onun en büyük şahidi dünyada tüm beşerin arasından seçtiği ve ahirette Vesile Cennetine layık gördüğü tek beşer olan imamımız, örneğimiz, komutanımız Muhammed sallallahu aleyhi vesellem’dir. Bu beşerin yemininden daha büyüğünü bilir misin? O “Muhammed'in nefsi elinde olan Allah'a yemin ederim ki, ben Allah yolunda savaşarak öldürülmeyi, sonra yine savaşarak öldürül­meyi, sonra yine savaşarak öldürülmeyi pek arzu ederim” diye kasem etmiştir.

Rabbim cümlemize cihadın yollarını kolaylaştırsın ve canımızı Onun yolunda vermeyi lutfetsin. Âmin

24 Haz, 2018 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Çocuk, Okul, Mazeret