416: Hiç Ölmeyecekmiş Gibi Dünyaya Çalış Yarın Ölecekmiş Gibi de Ahirete Çalış Sözü Hadis midir?
-A A+A

416: Hiç Ölmeyecekmiş Gibi Dünyaya Çalış Yarın Ölecekmiş Gibi de Ahirete Çalış Sözü Hadis midir?

SORU

Selamün aleyküm ve rahmetullah hocam. "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalış yarın ölecekmiş gibi de ahirete çalış" sözü hadis midir?

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Hayır, bu söz Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’e müsned bir hadis değildir. Bazıları bu sözü Ali (radıyallahu anhu)’ya isnat ediyorlar ama bu da sabit değildir. Bilakis bu söz uydurmadır. Evet! Bu sözün ikinci kısmını bazı haberler desteklenmektedir ve manen doğrudur. Ama Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e veya ashabından birine (radıyallahu anhum)’aya isnat edilmesi yalandır. Dolayısıyla bu sözü Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e isnat ederek aktarmak caiz değildir.

Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'den sabit olan İmam el-Buhari (rahimehullah)’ın ibni Ömer (radıyallahu anhum)’dan tahriç ettiği şu sözdür. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) ibni Ömer (radıyallahu anhum)’aya şöyle buyurmuştur:

كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيلٍ

“Dünyada bir garip veya bir yolcu misali ol.”

Yani evi, meskeni olmayan ve gurbet diyarında sadece geçici bir müddet ikamet ettiğini bilen bir garip gibi ve yolculuğu esnasında bir yere yerleşme gayesi olmayan, bilakis bir an evvel kast ettiği yere ulaşmaya çalışan bir yolcu misali ol.

Bunun için ibni Ömer (radıyallahu anhum) şöyle demiştir:

إِذَا أَمْسَيْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ

“Akşamladığında sabahı bekleme ve sabahladığında akşamı bekleme. Sıhhatinden hastalığın için al ve hayatından ölümün için al.”

Yani dünya hayatı kısadır. Bunun için ahiret azığını erteleme. Akşam yapmaya muktedir olduğunu sabaha ve sabah yapmaya muktedir olduğunu akşama erteleme. Sıhhatliyken güç yetirdiğin kadar salih amel işle çünkü hastalandığın, yaşlandığın zaman gücün yetmeyecektir. Hayatını iyi değerlendir ve kendini ölümüne ve ahiretine hazırla.

31 Tem, 2018 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Dünya Hayatı, Ahiret, Ölüm