295: Resimleri Baskı Kalıbına Dökmek
-A A+A

295: Resimleri Baskı Kalıbına Dökmek

SORU
Selamun aleykum hocam, Emprime baskı işinde kullanılan kalıpları kullanma noktasında bir sorum olacaktı. İşin detayı şöyle ki, desenleri ben çizmeyeceğim, ancak çizilen desenleri sadece kalıba geçireceğim. Ve bu desenler bazen suret, hayvan, insan resmi olabiliyor. Bunları ben çizmiyorum sadece kalıba geçiyorum. Bu işi yapmam caiz midir? Bu işi yapmaya başlamadım, önce bunun fıkhını öğrenmek istiyorum eğer bir beis yoksa bu işi yapmayı düşünüyorum. CezakeAllahu hayren.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Öncelikle dinine olan hırsından dolayı Rabbim imanını artırsın. Hükmünü bilmediğin veya şüphe ettiğin bir işe sormadan girmemen takdir edilecek bir husustur.

Resim çeşitlerini şöyle ayırabiliriz.

El ile yontulan heykeller veya kabartma yoluyla yapılan canlı suretler. Bunların haramlılığı konusunda âlimler arasında ittifak vardır.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: ”Kıyamet gününde en şiddetli azaba çarpılacak olanlar, suret yapanlardır.” (Buhari)

İnsan, hayvan gibi canlı şeylerin suretlerini el ile resmetmek. Bunlarda haramdır. Allah-u Teâlâ’nın yarattığı şeyleri taklit etme babına girer. İslam’da yasaklanmıştır. Ancak bu resimler yapılırken eğer yüzü çizilmezse, mesela yüzü kapalı bir insan veya arkadan görünen bir şahıs veya yüzündeki var olan organlar çizilmezse caiz kısmına girer. Çünkü bu halde suret olmaktan çıkmıştır.

Nefis taşımayan ama canlı sayılan ağaç, çiçek ve bitki gibi şeyleri elle çizme hakkında âlimler arasında ihtilaf vardır. İhtilaftan kurtulmak ve şüpheli şeylerden uzaklaşmak için terk etmek daha doğrudur.

Fotoğraf makinesi ve video gibi cihazlarla çekilen suret konusunda yine ulemamız arasında ihtilaf vardır. Kuvvetli görüş, ihtiyaç dahilinde kullanılmasının bir sakıncası olmadığıdır. Aletle çekilen fotoğraf, Allah-u Teâlâ’nın yarattığı şeyi taklit etme kısmına girmez. Var olan sureti olduğu gibi kâğıda veya başka şeye yansıtma kabilindendir.

Sorduğun soruya gelince; çizilmiş olan bu suretler belirgin canlı suretleri ise caiz olmayışıdır. Çizilmiş olan resmi kalıba dökmek, var olan muhalif fiile yardım etme kısmına gireceği için kalıba dökmekte caiz değildir. Allah-u Teâlâ “İyilikte ve takvada yardımlaşınız. Düşmanlık ve günahlarda yardımlaşmayınız!” (Maide Sûresi, 2. Âyet) buyurmaktadır. Allah-u Teâlâ en iyisini bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Resim